"Ақмола облысы білім басқармасының Есіл ауданы бойынша білім бөлімі Интернациональный аулының жалпы орта білім беретін мектебі" коммуналдык мемлекеттік мекемесі
"Ақмола облысы білім басқармасының Есіл ауданы бойынша білім бөлімі Интернациональный аулының жалпы орта білім беретін мектебі" коммуналдык мемлекеттік мекемесі

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

2022 - 2023 жылдары тамақтану

04.11.2021

2021-2022 оқу жылында "Интернациональное ауылының орта мектебі" КММ-де мектеп жасындағы балаларды тамақтануды ұйымдастыру

«Ал кімнің ойы барады

асқазанда аштыққа ән айтуға!»

(И.А. Крылов «Айдаһар мен құмырсқа»)

Мектептің оқу бағдарламаларын меңгеру балалардың ақыл-ойы жоғары белсенді болуын талап етеді.

Яһудилер. Білімге қосылатын кішкентай адам қажырлы еңбек етіп қана қоймай, сонымен бірге өсіп, дамиды, осының бәрі үшін ол дұрыс тамақтануы тиіс.

«Мектепте тамақтану – өскелең ұрпақ денсаулығының кепілі».

Балалардың мектепте болған уақытында ыстық тамақтануы

өз денсаулығын және тиімді болу қабілетін сақтаудың маңызды шарттары

Балалардың денсаулығын сақтауда алиментарлық фактордың неғұрлым тиімді рөлін қамтамасыз ете алатын дұрыс тамақтанудың жалпы қағидаттары мыналар:

- балалардың энергия тұтынуына сәйкес келетін азық үлесінің барабар энергетикалық мәні;

- ақуыздар мен амин қышқылдарын, диеталық майлар мен май қышқылдарын, витаминдерді, минералды тұздар мен микроэлементтерді қоса алғанда, барлық маңызды емес және алмастырылмайтын тағамдық факторлар үшін тамақтану рационының теңгерімі;

- диетаның барынша көп алуан түрлілігі, ол оның тепе-теңдігін қамтамасыз етудің негізгі шарты болып табылады;

- оңтайлы тамақтану рационы;

- өнімдер мен тағамдарды барабар технологиялық және аспаздық өңдеу, олардың жоғары дәмділігін және бастапқы тағамдық құндылығын сақтауды қамтамасыз ету;

- балалардың жеке ерекшеліктерін ескере отырып (оның ішінде жекелеген өнімдер мен тағамдарға төзбеушілік);

- тамақ өнімдерінің санитариялық-гигиеналық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның ішінде тамақтандыру бөлімшесінің, жеткізілетін тамақ өнімдерінің жай-күйіне қойылатын барлық санитарлық-эпидемиологиялық талаптардың сақталуын, оларды тасымалдауды, сақтауды, дайындауды және таратуды қамтамасыз ету.

Осы қағидаттарға сәйкес мектеп оқушыларының тамақтану рационына барлық негізгі азық-түлік топтары, атап айтқанда ет және ет өнімдері, балық өнімдері, сүт және сүт өнімдері, жұмыртқа, жеуге жарамды майлар, көкөністер мен жемістер, нан-тоқаш өнімдері, жарма, макарон және бұршақ дақылдары, қант және кондитерлік өнімдер кіреді.

   «БЖЗҚ В. Интернационалное» КММ-де 1-ден 4-ке дейінгі сыныптардағы балаларды тамақтандырып, «Арман» шаруа қожалығының демеушілік қаражаты есебінен «З.В. Есипенко» шағын орталығын ұйымдастырды.

 

«Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 24 мамырдағы бұйрығы» аталған құжаттағы талаптар 2021 жылы «Мектептерде, колледждерде және балабақшаларда тамақтануды ұйымдастыру ережесіне өзгерістер мен толықтырулар енгізу туралы» Қр Заңы орындалды, ұйымдасқан топтардағы балалардың тамақтануының санитариялық-микробиологиялық және санитарлық-химиялық қауіпсіздігі және мектеп жасындағы бала организмінің қалыпты дамуы үшін жеткілікті тамақтану рационының тағамдық құндылығы қамтамасыз етілді.

Балаларды тамақтандыру кезінде пайдаланылатын өнімдер жоғары сапалы, қауіпсіз және қолданыстағы заңнаманың талаптарына сәйкес келеді. Дайындау әдісімен және оның химиялық құрамы бойынша тамақтану нәзік. Яғни қуырылған тағамдар алынып тасталады және тағамдық қоспалар, тұз, дәмдеуіштер, т.б. шектеледі.

/public/files/2021/11/4/041121_093824_goryachee-pitanie.docx



Добавить комментарий



Включить данные в подпись
Жаңартылған күні: 04.11.2021 09:38
Құрылған күні: 15.11.2022 14:00

Текст